VELEHRAD – po stopách Cyrila a Metoděje

od | Kvě 26, 2022 | Kulturní akce, Z místních skupin | 0 komentářů

Unie železničních zaměstnanců ve spolupráci se zaměstnavatelem uspořádala pro zaměstnance, rodinné příslušníky a důchodce Správy železnic sportovně – kulturní akci „VELEHRAD – po stopách Cyrila a Metoděje“ s příspěvkem z C-FKSP SŽ.

Akce se konala ve dnech 29. 4. – 1. 5. 2022.

Příjezd na Slovácko do Starého Města u Uherského Hradiště proběhl stylově vlakem s názvem Slovácký expres. Následoval přesun autobusem do obce Modrá nedaleko Velehradu, kde jsme se ubytovali v hotelu Skanzen. Hotel Skanzen se nachází v rozsáhlém areálu SKANZEN Modrá a nabízí mnoho možností pro využití volného času a zábavy, jak pro velké i malé. Najdete zde Centrum slováckých tradic s lihovarem, Terárium,  Archeoskanzen , sladkovodní biotop Živá voda, kostelík Jana Křtitele a pro dětí labyrint. Při pobytu zde můžete využít stylového ubytování v atraktivním prostředí známé turistické oblasti na Slovácku s kulisou nejvýznamnějšího poutního místa České republiky Velehradu, na pozadí Buchlovských hor. Ve sklepení hotelu Skanzen se nachází pálenková a vinná stezka. Máte zde jedinečnou šanci degustace 104 druhů vín, z toho 64 ze slovácké podoblasti v jednom prostoru a nákup těchto vín za ceny vinařů ve vinotéce Skanzen. Návštěvníci se mohou nejen seznámit s procesem pálení ovoce a historií vinařství, ale zároveň mohou ochutnat produkty typické pro místní kraj – ovocné destiláty a víno. Centrum dále doplňuje prodejna regionálních produktů, vinotéka a kavárna. V průběhu pobytu většina zúčastněných navštívila jednotlivé atrakce i s nedalekou dřevěnou rozhlednou. Avšak největším lákadlem a cílem všech bylo poutní místo v nedaleké obci Velehrad v čele s Bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Chloubou farnosti je barokní bazilika s přilehlými budovami bývalého cisterciáckého kláštera. V roce 1927 byl udělen zdejšímu chrámu titul a výsady menší baziliky (bazilika minor). Historie tohoto místa se začala psát před více než 800 lety, kdy do údolí říčky Salašky přišlo prvních 12 cisterciáckých mnichů, aby nedaleko obce Veligrad (dnešní Staré Město) vybudovali svůj klášter. Právě na základě své polohy dostal klášter své jméno a stal se záhy nositelem mnohem starší duchovní tradice, která sahá až do 9. století, kdy na Moravu přišli slovanští věrozvěsti Cyril a Metoděj. Již po staletí na Velehrad proudí tisíce poutníků, k nimž se připojil v roce 1990 také papež Jan Pavel II. Bazilika s přilehlými budovami a areálem byla v dubnu 2008 prohlášena za národní kulturní památku. Velehrad je významným duchovním centrem, místem častých církevních poutí, shromáždění a cyrilometodějských oslav. Hlavní cyrilometodějská pouť se koná vždy 5. července v den svátku světců. V předvečer odjezdu se ve skanzenu konal čarodějný rej. Opékaly se vuřty, hrála živá hudba, ochutnávaly se místní speciality. Místní řemeslníci předváděli své výrobky a mnoho dalšího.

Všichni, kteří se této akce zúčastnili, si ze Slovácka odváží krásné vzpomínky a mnoho zážitků. Poděkování patří především garantovi akce panu Pavlu Prchalovi a Janě Váchové ze 119. MS UŽZ.