Podniková kolektivní smlouva ČD pro rok 2023

od | Lis 3, 2022 | Aktuality, Jednání UŽZ, Tiskové centrum, Události, Uncategorized | 0 komentářů

České dráhy uzavřely s odbory Podnikovou kolektivní smlouvu až do roku 2023

Největší český železniční dopravce dnes uzavřel jednání s odborovými centrálami o zmírnění inflace v letošním roce a o podobě nové Podnikové kolektivní smlouvy Českých drah na rok 2023. Jednání s odborovými partnery letos firma zahájila výrazně dříve než v předchozích letech. Důvodem je snaha managementu zmírnit dopady rekordní inflace na zaměstnance.

„Nabízíme maximum možného, abychom našim lidem alespoň částečně vyrovnali všeobecné zdražování, které výrazně zasáhlo do jejich rodinných rozpočtů. Jsem rád, že jsme s odbory tak rychle našli shodu a můžeme návrhy realizovat co nejdříve,“ komentuje výsledek kolektivního vyjednávání Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. „I sama firma řeší zásadní otázky, jak se se skokovým zdražením energií, oprav a dalších vstupů vyrovnat. Dohoda o nové Podnikové kolektivní smlouvě a navýšení mezd je tak kompromisem mezi tím, co bychom chtěli zaměstnancům dát, a tím, co si v současné době můžeme ekonomicky dovolit,“ dodává Michal Krapinec. 
„Zaměstnáváme 13 a půl tisíce lidí a drtivá většina z nich se přímo podílí na zajišťování provozu, údržbě vozidel nebo poskytování servisu zákazníkům. Jako zaměstnavatel vnímáme, že garance sociálních jistot ze strany zaměstnavatele je důležitá pro to, aby mohli spolehlivě plnit své pracovní povinnosti, a aby u nás byli spokojení,“ uvedla Blanka Havelková, členka představenstva a náměstkyně generálního ředitele pro lidské zdroje.

Nová Podniková kolektivní smlouva vejde v platnost od 1. ledna 2023 a bude platná do 31. prosince 2023. Dnes podepsaná dohoda zaručuje zaměstnancům jednorázovou mimořádnou odměnu ve výši 7 500 Kč v letošním roce (ve mzdě za měsíc srpen) pro všechny zaměstnance a zvýšení tarifních mezd o 5,2 % od 1. ledna 2023. Zachována zůstávají všechna další ustanovení a benefity pro zaměstnance, jako je například délka pracovní doby, různé formy příspěvků včetně penzijního připojištění atd.